Orta kulak enfeksiyonları tüm yaşlarda görülmesine rağmen okul öncesi çocuklarda daha…Devamını oku...
Çocuklarda kulak tüpü ameliyatı konusu sıkça merak edilen konular arasında yer almaktadır. İlk olarak östaki borusunda fonksiyon bozukluğu olursa orta kulak havalanmamaktadır. Ayrıca negatif basınç nedeniyle zarda çökme yaşanmaktadır. Orta kulak içerisinde sinsice sıvı birikimi başlamaktadır. Bu sıvının kıvamı ve miktarı git gide artmakta ve işitme kaybını başlatmaktadır. Çocuklarda ise çapının dar olmasından ve yatay pozisyonda olmasından dolayı burun ve boğazdan enfeksiyon yapıcı maddeler daha kolay bir şekilde kulağa gelmektedir. Bu tarz enfeksiyonlar ise östakide yapışmalara ve çalışma bozukluklarına yol açmaktadır.
İçindekiler
Ayrıca büyümüş olan geniz eti ve alerjik burunlarda östaki ağzı çevre dokuların şişmesiyle tıkanmakta ve fonksiyon bozukluğuna yol açmaktadır. Doğuştan yarık olan damak ise yine yetersiz östaki fonksiyon sebebi olarak gözlemlenmektedir.
Kulak Tüpü Nedir?
Kulak tüpü nedir? Burnun arka kısmında ve genzin iki tarafına doğru açılmakta olan östaki kanalları, orta kulak basıncının dış ortam hava basıncı ile eşitlenmesini sağlamaktadır. Östaki kanalında farklı nedenlerle fonksiyon bozuklukları oluşabilmektedir. Sonucunda ise orta kulaktaki havanın orta kulağı ve mastoid selülleri döşeyen mukoza tarafından emilmesi sonucunda negatif basınç oluşmaktadır. Fonksiyon bozukluğunun kısa sürmesiyle negatif basınca bağlı dokulardaki sıvının orta kulak boşluğunda birikmesine yol açmaktadır. Eğer sorun kronik hale dönüşürse orta kulak mukozasında artan mukus salgı bezlerine bağlı olarak biriken sıvı koyulaşmaktadır.
Ayrıca yine negatif basınca bağlı olarak kulak zarının orta kulağa doğru çekilmesi zarda çökme oluşturmaktadır. Bununla birlikte zarın orta kulaktaki işitme kemikçiklerine ve orta kulak tabanına yapışması ile sonuçlanabilmektedir. Eğer erkenden fark edilmez ve tedavi edilmez ise kalıcı işitme kayıplarına yol açabilmektedir. Ciddi kulak enfeksiyonlarını da ortaya çıkarabilmektedir. Bununla birlikte gelişme aşamasında olan çocukların konuşmasını ve zihinsel durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir.
Kulak tüpü ise orta kulak iltihabına tekrardan yakalanma riskini azaltmaktadır. Birikmiş olan sıvıdan dolayı oluşan işitme kaybını da önlemektedir. Konuşma ve denge problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte davranış ve uyku sorunlarının da düzelmesini sağlamaktadır. Kulakta kalma süresi de tüpün cinsine göre değişim gösterebilmektedir.
Kulak Tüpü Takılmasının Faydaları Nelerdir?
Kulak tüpü takılmasının fayları nelerdir? Kulak tüpü takılmasının faydaları arasında öncelikle orta kulak iltihabına tekrardan yakalanma riskini azaltması bulunmaktadır. Ayrıca orta kulakta biriken sıvıdan dolayı oluşan duyma kaybını ortadan kaldırması yer almaktadır. Yine orta kulak nedeniyle oluşan konuşma ve denge bozukluklarının iyileşmesine yol açmaktadır. Bunların dışında yine bu iltihaptan dolayı oluşan uyku ve davranış sorunlarının düzelmesine yardımcı olmaktadır.
Birçok faydaya sahip olan kulak tüpü, farklı cinste tüplere sahiptir. Bu cinslerin takılma süreleri farklılık göstermektedir. Kulağına ilk defa tüp taktıracak kişiler ise genelde kısa süreli tüpleri tercih etmektedir. Kısa süreli olan bu tüpler ortalama 6 ile 9 ay civarında takılı kalmaktadır. Kendiliğinden çıkan tüp, dış kulak yoluna atılmakta ve muayene esnasında alınmaktadır. Eğer kendiliğinden çıkmamış ise muayene esnasında ufak bir işlemle çıkarılmaktadır.
Kulak Tüpü Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kulak tüpü takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir? Kulak tüpü takıldıktan sonra kulağın sudan korunması gerekmektedir. Sudan korunması için önerilen yollardan bir tanesi yıkanma esnasında tek kullanımlık uygulanan vazelinli pamuklardır. Böylelikle daha korunaklı bir hale getirilmektedir. Ancak eğer kulakta iltihaplanma ve akıntı başlarsa mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir.
Normal koşullarda bir kulak tüpü ortalama 9 ay boyunca sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır. Hastaya göre durum değişim gösterebilmektedir. Bununla birlikte 12 ay civarına gelindiğinde kulak tüpü kendiliğinden dış kulak yoluna atılmaktadır. Ancak bazı hastalarda kendiliğinden çıktığı görülmemektedir. Böyle bir durumda muayene edilmesi ve ne zaman çıkarılacağının belirlenmesi gerekmektedir. Durumun süreli tekrarlandığı hastalarda tüplerin uzun yıllar atılmaması istenebilmektedir. Bu süreç zarfında hastanın kulağına su kaçırmamaya özen göstermesi önerilmektedir.
Kulak Tüpü Kulak Zarına Nasıl Takılır?
Kulak tüpü kulak zarına nasıl takılır? Kulak tüpü, tekrarlayan orta kulak iltihaplarının tedavisi, orta kulakta biriken sıvının tahliye edilmesi gibi durumlarda takılmaktadır. Aynı zamanda kulak zarı çökmelerinde, basınç değişiminden dolayı oluşan travmanın tedavisinde tercih edilmektedir. Kulak zarı veya östaki borusunun anatomik anlamda bozuk olduğu hastalara da kulak tüpü uygulanmaktadır. Bu amaçlardan dolayı tercih edilen kulak tüpünün takılması için mikro cerrahi teknikleri ile dış kulak yolundan ilerlenerek kulak zarı çizilmektedir.
Ayrıca bu işlem parasentez olarak da adlandırılmaktadır. Kulak zarında yer alan delikten orta kulaktaki sıvı vakum ile dışarı çekilmektedir. Ardından özel medikal aletler yardımı ile bir tarafı dış kulakta bir tarafı orta kulakta olacak şekilde kulak tüpü yerleştirilmektedir. İşlem sonucunda hastanın kulağının dışında herhangi bir farklılık olduğu görülmemektedir.
Kulak Tüpü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kulak tüpü ameliyatı ortalama 15 dakika sürmektedir. Küçük bir neşter ya da lazer yardımı ile kulak zarına ufak bir kesi açılmaktadır. Daha sonra ise ...
Kulak tüpleri orta kulak ve dış kulak arasında bulunan basıncın korunmasını ve kulak zarında biriken sıvının boşaltılmasını sağlamaktadır. Orta kulağı ...
Kulak tüpü uygulaması genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bundan dolayı işlem sonrasında ağrı oluşmamaktadır. Ancak bazı hastalarda ağrı ol ...
Özellikle iki taraflı orta kulak sıvılarında ilaç tedavisi etki etmeyebilmektedir. Birkaç ay boyunca ilaç tedavisine cevap verilmediği takdirde kulak ...
Kulak tüpü, kulak zarına mikro cerrahi tekniklerle ve dış kulak yolundan ilerlenerek takılmaktadır. İşlemin adı parasentez olarak da bilinmektedir. Dı ...
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vertigo Vertigo baş dönmesi demektir. Hafif dengesizlikten…Devamını oku...
Kulakta Sıvı Birikimi Nasıl başlar? Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alı…Devamını oku...
Metal ve ağaç işçileri, gemi, uçak, otomobil sanayi çalışanları, iş makine…Devamını oku...