Çocuklarda geniz eti ameliyatı son yıllarda hem hekim hem de hasta konforu açısından …Devamını oku...
Çocuklarda geniz eti büyümesi; çocuğun fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Geniz eti; tıp literatüründe adenoid vejetasyon olarak tanımlanmakta ve burun boşluğunun arkası ile ağız çatı üzerinde bulunan süngerimsi yapılardır. Geniz eti; solunum sürecinde vücuda alınan zararlı bakteri ve virüsleri yakalayarak bağışıklık sistemini uyarma görevinde fonksiyoneldir. Ancak sık hastalık nedeniyle ve aşırı büyük geniz eti fayda yerine zarara neden olmaktadır.
Geniz eti çeşitli durumlarda büyümekte ve çocuklarda birtakım şikayetlere neden olmaktadır.
Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Belirtileri
Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
- Burunda tıkanıklık ve bu nedenle ağızdan nefes alma
- Yutkunma sırasında güçlük
- Uyku problemleri, uyku sırasında hırıltılı ses çıkarma ya da horlama
- Yorgunluk ve dikkat dağınıklığı
- Çene ve yüzde şekil bozuklukları
- Dişlerde çürüme
- İşitmede azlık, kulakta sıvı birikimi ve zarda çökme, kalıcı kulak problemleri
Yukarıdaki şikayetlerin sürekli yaşanması çocuklarda fiziksel açıdan gerilim geriliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle ertelemeden kontrol altına alınmalıdır. Öyle ki geniz eti büyümesi solunumda hava yolunu tıkayabilmekte ve bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir.
Çocuklarda geniz eti büyümesi okul öncesi dönemde daha sık görülmekle birlikte enfeksiyonlara maruz kalınmasına da neden olabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonun sık yaşanması ve tedavi amaçlı sık sık antibiyotik kullanımı; yaşam kalitesini düşürmekle beraber diş çürümesine de neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra geniz eti enfeksiyonlarının sık sık tekrarlaması kulakta sıvı birikmesine de (otitis media) neden olabilmektedir.
Geniz eti büyüyen çocuğun öncelikle fizik muayene; genel sağlık durumunun kontrol edilmesi ve ince endoskopik kameralarla (fiberoptik nazofarengoskopi) incelemeler sonucunda tanı konulup geniz eti ameliyatının planlaması yapılmalıdır.
Çocuklarda Geniz Eti Ameliyatı
Çocuklarda geniz eti ameliyatı son yıllarda güvenilir ve konforlu bir şekilde uygulanabilmekte; ameliyat sonrası iyileşme süreci oldukça kısa sürmektedir. Ameliyat tercihen 3 yaş üzeri çocuklarda uygulanabilmektedir ancak solunum yolunu önemli derecede tıkayıcı durumlarda 2 yaşında da uygulanabilmektedir.
Genel anestezi altında uygulanan geniz eti ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmekte ve ağız içerisinden dikiş uygulamasına gerek duyulmadan gerçekleştirilebilmektedir. Hasta hastanede yatmadan, aynı gün öğlene eve gidebilmektedir. Ameliyat sonrası ağrı olmamakta, çocuklar hızlı bir şekilde sosyal hayata dönebilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alır. İçinde işitmeyi sağlayan örs, üzengi ve…Devamını oku...
İnsanlar arasındaki iletişim yolları içinde en önemlisi ve en sık kullanılanı konuşar…Devamını oku...
Aslıda her çocukta olan, ancak bazılarında aşırı büyüyerek problemlere neden olan gen…Devamını oku...